Traumer og traumatisering

Hva er egentlig et traume? Hvordan oppstår det, og hvordan kan det forstås?

Et traume oppstår når en person utsettes for en hendelse som er så overveldende at hjernen ikke klarer å bearbeide den. Opplevelsen setter seg fast – og blir til en vedvarende psykisk belastning. Traumatiske hendelser varierer i form og alvorlighetsgrad, og reaksjonene påvirkes av faktorer som alder, livssituasjon og antall belastende hendelser.

Symptomer på traumer kan være:

  • Angst og depresjon

  • Mareritt og søvnproblemer

  • Gjenopplevelser og flashbacks

  • Sosial tilbaketrekning

  • Kroppslige reaksjoner ved triggere

  • PTSD (posttraumatisk stresslidelse)

De fleste flyktninger har vært gjennom en dramatisk flukt med potensielt traumatiserende hendelser. I tillegg kommer postmigrasjonsutfordringer, som usikkerhet i asylmottak, språkbarrierer, fremmedfrykt og manglende tilhørighet – som i seg selv kan være belastende og traumatiserende.

Tortur er blant de mest alvorlige og traumatiserende erfaringene et menneske kan utsettes for. Mange trenger hjelp, både for psykiske og fysiske senskader.

Det finnes ulike traumebehandlingstilnærminger. Behandlere bør kjenne til hva tortur er, hvilke metoder som finnes – og vise interesse for pasientens bakgrunn og historie. Å være forberedt på å lytte til vanskelige fortellinger er viktig. Flere torturoverlevere forteller at de har tiet fordi behandleren ble synlig opprørt. Det har ført til at noen har mistet muligheten for tidlig hjelp.

Mange opplever det som en lettelse å bli spurt om sine erfaringer. Det å bli trodd kan i seg selv være helende. Det er ikke farlig å lytte – det som virkelig skader, er å vende seg bort.

Les mer via nyttige lenker her.